ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ » ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Υπάρχουν όρια στη Γνώση;
Υπάρχει ελευθερία στη βούληση;
Υπάρχουν προγενέθλιες οφειλές;

Η περιέργεια ή το πραγματικό ενδιαφέρον του ανθρώπου για να απαντήσει στις υπαρξιακές του αναζητήσεις όπως ποιος με δημιούργησε; ποιος έφτιαξε τον κόσμο; έχω ψυχή; υπάρχουν ανώτερες πνευματικές δυνάμεις στο Σύμπαν; τι γίνεται μετά τον θάνατο; τον οδηγούν αργά ή γρήγορα σε επαφή με την εσωτερική γνώση, με μυστικές διδασκαλίες και με διάφορες δοξασίες που έχουν άλλοτε μεταφυσική και άλλοτε υπερφυσική διάσταση και δυστυχώς μεγάλη ποσότητα από προλήψεις και δεισιδαιμονίες.

Στη σημερινή εποχή με τη σύγχρονη τεχνολογία και την ορθολογική σκέψη μπορούμε να αποσκορακίσουμε τους παραλογισμούς και τις φαντασιώσεις και να δούμε με πιο εμπεριστατωμένο μάτι όλες τις αρχαίες ή σύγχρονες διδασκαλίες.

Ο στόχος μιας τέτοιας αναζήτησης δεν είναι μόνο η ικανοποίηση της γνωστικής ανάγκης του ανθρώπου. Είναι η εδραίωση ψυχικής γαλήνης και αυτοτέλειας για να διέρχεται ο άνθρωπος τον βίο του χωρίς το άγχος της επικράτησης ή την ανασφάλεια της επιβίωσης. Πολύ σημαντικό βήμα, είναι να μάθει να αξιολογεί και να ιεραρχεί αυτόβουλα τις ανάγκες του. Γιατί έτσι αρχίζει να νοιώθει ελεύθερος από τις ενοχές και τις υποχρεώσεις που του επιβάλει το οποιοδήποτε κοινωνικό σύστημα.